wtorek, 7 kwietnia 2015

Kokosanki

Przedstawiam Wam przepis na kokosanki, które zrobiłam w te święta.
Wszystkie świąteczne dni spędzałam gościnnie u rodziny dlatego nie piekłam niczego innego. Kokosanki wyszły idealnie mokre w środku.

Przepis

Składniki: 9 białek, 410g cukru, 260g kokosu, proszek do pieczenia
Wykonanie: 8 białek, kokos i cukier łączymy w jednym garnku. Garnek ten wkładamy do drugiego, w którym gotuje się woda. Czyli kokos gotujemy w kąpieli wodnej godzinę. Po tym czasie masę łączymy z jednym surowym białkiem i szczyptą proszku do pieczenia, nabranej na końcówce łyżeczki. Układamy na blaszce z łyżeczki małe kupeczki i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach do lekkiego lub mocniejszego zbrązowienia, zależy od nas :)

Kokosanki zgłaszam do wyzwania Szufladzie:

http://szuflada-szuflada.blogspot.com/2015/04/wyzwanie-specjalne-wielkanocne-przysmaki.html



8 komentarzy:

  1. Mniam, smakowicie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze z takim przysmakiem to się nie spotkałam, mam wielką ochotę spróbować jak smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają interesująco :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają bardzo smakowicie :) Lubię kokosanki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis wygląda na niezwykle prosty! Może i mnie się uda?

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię kokosowe ciasteczka :P

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię kokosowe ciasteczka :P

    OdpowiedzUsuń