Przedstawiam Wam przepis na kokosanki, które zrobiłam w te święta.
Wszystkie świąteczne dni spędzałam gościnnie u rodziny dlatego nie piekłam niczego innego. Kokosanki wyszły idealnie mokre w środku.
Przepis
Składniki: 9 białek, 410g cukru, 260g kokosu, proszek do pieczenia
Wykonanie: 8 białek, kokos i cukier łączymy w jednym garnku. Garnek ten wkładamy do drugiego, w którym gotuje się woda. Czyli kokos gotujemy w kąpieli wodnej godzinę. Po tym czasie masę łączymy z jednym surowym białkiem i szczyptą proszku do pieczenia, nabranej na końcówce łyżeczki. Układamy na blaszce z łyżeczki małe kupeczki i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach do lekkiego lub mocniejszego zbrązowienia, zależy od nas :)
Kokosanki zgłaszam do wyzwania Szufladzie:
Mniam, smakowicie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńJeszcze z takim przysmakiem to się nie spotkałam, mam wielką ochotę spróbować jak smakują :)
OdpowiedzUsuńWyglądają interesująco :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smakowicie :) Lubię kokosanki :)
OdpowiedzUsuńPrzepis wygląda na niezwykle prosty! Może i mnie się uda?
OdpowiedzUsuńNa pewno wyjdą dobrze :)
UsuńBardzo lubię kokosowe ciasteczka :P
OdpowiedzUsuńBardzo lubię kokosowe ciasteczka :P
OdpowiedzUsuń